Judoclub Olen, medeorganisator van'Speerpuntaktie' 1989

Indien men even de geschiedenis van deze totaliteit natrekt, wordt men bijgebracht dat Judoclub Olen niet verstoken is gebleven van een regelmatige groei en bloei. Dat is het bewijs dat deze sport niet alleen in de markt ligt, maar dat ook de leiding een positieve beurt maakt. Heel wat mensen van diverse leeftijden vonden door en met de judo de weg naar de sporthal. Dat Judoclub Olen een wissel op de toekomst wil leggen, bewijst u thans op duidelijke wijze. Hiervoor wil ik enkele redenen citeren. Judoclub Olen voelde de behoefte en de noodzaak aan om deze sport naar het publiek toe meer bekendheid te geven, omdat het een uitstekend opvoedingsmiddel is voor het kind en een complete ontwikkeling van het menselijk lichaam nastreeft. Daarom gaan zij op 4 en 5 november demonstraties op touw zetten in deze prachtige sporthal en ik ben er nu alvast van overtuigd dat het de moeite waard zal zijn en voldoening zal schenken aan alle betrokkenen en belangstellenden. Vanuit het gemeentebestuur zijn wij erg gelukkig dat het Ministerie van Vlaamse Gemeenschap, Sport- en Openluchtrecreatie BLOSO deze speer- puntactie van Judoclub Olen met al hun mogelijkheden hebben gesteund. Namens het gemeentebestuur en de sportraad dank en feliciteer ik de initiatiefnemers voor hun volgehouden inspanningen tot de nu uiteindelijke en definitieve start van deze speerpuntactie. Het is algemeen geweten dat het hele gemeentebestuur van Olen ook de judoclub blijven steunen naar best vermogen. Dank aan allen, zonder de sympathie te vergeten die we voelen voor de ouders, de begeleiders en trainers van Judoclub Olen. Ingrid Berghmans
Het is tot de niet-actieve sportliefhebber dat BLOSO zich richt met haar speerpuntacties, waarvan er per provincie twee mogen georganiseerd worden. Omdat judo op competitief vlak een enorme uitbreiding kent, en omdat de Olense judoclub haar sporen reeds verdiende, kreeg deze club één van deze speerpuntorganisaties toegewezen. De Olense judoclub vindt haar oorsprong bij jeugdclub Jejo uit St.-Jozef-Olen.
De club kwam pas in een echte stroomversnelling terecht na de ingebruiknarne van de sporthal en in 1983 wandelde de eerste zwarte gordel van de mat.
Met Herman Pauwels, ooit Belgisch kampioen bij de beloften, haalde het bestuur een trainer met inhoud binnen en dit vertaalde zich binnen een bijzonder kort tijdsbestek in niet minder dan vijf zwarte gordels. Dit jaar nam Judoclub Olen trouwens voor het eerst deel aan het interclubkampioenschap. De leden oefenen in de Olense sporthal en trekken twee maal per week de kimono aan.
Met de organisatie van de speerpuntactie 1989 wil judoclub Olen twee doelstellingen realiseren: het judo promoten in de regio en organisatorische en sportieve ervaring opdoen, wat het ledenaantal en de clubwerking ten goede moet komen. Deze speerpuntactie vindt plaats in de sporthal van Onze- Lieve-Vrouw-Olen tijdens het weekend van 4 en 5 november. Hierbij wordt een competitief en een recreatief luik voorzien in het programma. Zo vindt op zaterdag 4 november tussen 10 en 18 uur het tornooi "De pot van Olen" plaats voor kadetten, beloften en junioren/senioren. De club verwacht meer dan 200 inschrijvingen. Op zondag 5 november kan elke geïnteresseerde deelnemen aan een gratis recreatieve judo-initiatie, dit tussen 10 en 16 uur.
Zowel individueel als in groep (bijv. jeugdbeweging) kan men zijn eerste stappen op de tatami zetten. Ervaren initiators zullen het gebeuren in goede banen leiden. Voor het hoogtepunt van het hele weekeinde zorgt niemand minder dan Ingrid Berghmans. Deze zevenvoudige wereldkarmpioene bij de dames leidt tussen 18 en 21.30 uur een open training voor aangesloten judoka's, die hierbij de gelegenheid krijgen om technieken beter in te oefenen.


OLEN
Op zaterdag 4 en zondag 5 november organiseert judoclub Olen in samenwerking met het BLOSO de "Speer- puntaktie 1989". Plaats van het gebeuren is de gemeentelijke sporthal aan de P. Verhaertstraat. Beide instanties willen het judo promoten, zowel bij de competitiesporter als bij de pure recreant. Potentiële deelnemers aan deze manifestatie wil recruteren uit de regio Herentals-Kasterlee-Geel-Westerlo. Het gaat hier dus zeker niet om een zuiver lokaal evenement.

ZATERDAG 4 NOVEMBER 1989
Vanaf 10.00 tot 18.00 uur vindt het tornooi "De Pot van Olen" plaats. De wedstrijden zijn toegankelijk voor heren en dames: kadetten, beloften en junioren/senioren. Alle Vlaamse clubs werden hiervan op de hoogte gebracht. Men verwacht meer dan 200 inschrijvingen. De eerste editie van de Wisselbeker "De Pot van Olen".

ZONDAG 5 NOVEMBER 1989:
Vanaf 10.00 tot 16.00 uur kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een gratis recreatieve judo initiatie. Daar waar men zich voor de wedstrijd "De Pot van Olen" richt op de wedstrijd judoka's, wil men 's zondags voor- en namiddag de recreant op de mat, individueel maar vooral ook in groepsverband (vb. jeugdvereniging). Mensen die het judo nog niet beoefenen, krijgen dan de kans om met deze ontspannende en actieve sport kennis te maken. Ervaren initiators, verdeeld over de verschillende groepjes, leiden alles in goede banen. Als hoogtepunt van dit sportieve weekend verzorgt lngrid Berghmans, veelvuldig judokampioene, van 18.00 tot 21.30 uur een "open training". Aangesloten judoka's krijgen dan de kans om technieken in te trainen onder de vakkundige leiding van onze nationale judotrots. Een must voor elke Kempense sportliefhebber.